C vitamini ya da kimyasal adı ile Askorbik Asit, insan vücudunda depolanmayan, dolayısıyla besinlerle alınması zorunlu olan bir vitamin türüdür. Suda erir ve alkali ortamda çabuk okside olur. Isı, ışık, oksijen gibi etkenler de çabuk oksidasyonu hızlandırır. Asit ortama karşı dayanıklıdır.
C vitamini, vücudun direncini arttırır ve savunma sistemini güçlendirir. Demir ve folik asidin kana geçmesini kolaylaştırarak kansızlığı önlemede etkilidir, yara ve yanıkların hızlı iyileşmesine katkıda bulunur. Antioksidan özellikleri ile meme kanseri ve deri kanserinin oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Yaygın olarak bilinenin aksine C vitamini grip ve soğuk algınlığını önlemez, ancak gribe yakalanmanız durumunda hastalığı daha hızlı atlatmanıza ve sepmtpmları daha hafif yaşamanıza katkıda bulunur.
C vitaminin yetersiz olması durumunda;
Aşırı yetersizliği skorbüt hastalığına neden olur, bu hastalık ilerlediğinde büyümede gerileme, enfeksiyonlara karşı dirençsizlik, deride kanamalara neden olabilir, tedavi edilmemesi halinde ölümle sonuçlanır.
C vitaminin fazla alınması ishal, mide bulantısı, karın ağrısı ve böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir. Günlük alınması gereken sağlıklı üst limitleri aşmamaya özen göstermeniz önemlidir, aşağıda bu limitleri görebilirsiniz:
Aşağıdaki tabloda bebekler, çocuklar, gençler ve yetişkin kadın ve erkekler için ihtiyaç duyulan günlük C vitamini gereksinimlerini bulabilirsiniz.
Eğer sigara içiyorsanız yukarıdaki değerlere ek olarak 35 mg ilave etmelisiniz. C vitamini vücutta depolanmadığı için düzenli olarak günlük beslenme programında yer almalıdır.
Aşağıda C vitamini açısından en zengin gıdalardan bazılarının 100 gramında yaklaşık olarak bulunan C vitamini miktarını görebilirsiniz;
Bunların dışında C vitamini açısından zengin diğer yiyecekleri şu şekilde sırlayabiliriz: Karnıbahar, domates, limon, greyfrut.
Meyve ve sebzelerde bulunan C vitamininden maksimum değeri alabilmek adına az pişirilmeleri veya mümkünse çiğ olarak tüketilmeleri önerilir.