Çocuklarda virüs kaynaklı karaciğer hastalığı sık görülür.
Bunlar genellikle Hepatit A ve B tipi virüslerdir ve aşıları vardır.
Hepatit yavaş yavaş ortaya çıkan ve kendini belli etmeyen bir şekilde başlar. Çocuk yorgundur, iştahı kapanır, karnı ağrır, kusar. Bazen ufak bir döküntü yapar , eklemleri ağrır.
Birkaç gün sonra rengi az- çok sararır, idrarı azdır ve çok sarıdır, kakası ise renksizdir. Çoğu zaman bu belirtiler çok hafif olur, çocuk yalnız yorgunluktan şikayet eder.
Laboratuar tahlilleri teşhisin konulmasında yardımcı olur (Karaciğer enzimleri yükselir vs.)
Hepatit A , Hepatit B’den daha çok görülür, hastalık basit bir şekilde gelişir, komplikasyon yapmaz. 2-3 hafta içinde geçer. Tedavisi dinlenmektir.
Bulaşma
Virüs sudan, pis yiyeceklerden , kakadan ve mide yoluyla geçer.
En önemli tedbir her yiyeceğin özenle yıkanması, ellerin temiz olmasına dikkat edilmesidir.
Bir hasta ile temas edilince gamma globulin iğnesi erken davranılırsa hastalığı önleyebilir
. Hepatit A virüsü belirtilerini ortaya çıkmasından 2-3 hafta önce ve hastalığın birinci haftası boyunca enfekte kişinin dışkısından atılabilir. Kan ve salgılar bulaşıcı olabilir.
Belirtiler
Hepatit A ile ilgili belirtiler grip benzerleridir. Fakat deri ve gözler sarı olabilir. Bunun nedeni karaciğerin bilirubinini süzememesidir.
Sarılık
İştahsızlık
Yorgunluk
Hafif ateş
Koyu idrar
Yaygın kaşıntı
Renksiz veya kil rengi dışkı
Risk faktörleri
Şifa yurdu çalışanları Huzur evlerinde çalışanlar Rehabilitasyon merkezlerinde çalışanlar Ailesinin bir üyesinde yeni Hepatit A enfeksiyonu bulunanlar Asya,Güney ve Orta Amerika’ya göç veya seyahat edenler
Korunma
Hijyene dikkat edilmelidir. Tuvaletten sonra eller yıkanmalıdır. Eğer etkilenmemiş kişinin kanı, dışkısı veya herhangi vücut sıvısıyla temas edilmişse kirli alan iyice temizlenmelidir. Bu şekilde virüs geçişi azaltılabilir
Aşı
Hepatit A aşısı 2 seferde 1 ay arayla yapılır. 6-12 ay içinde de bir tekrar doz yapılır.
Aşı risk grubundaki insanlara tavsiye edilir. Seyahat edenler , kreş personeli, mutfak personeli, ailede hastası olanlar vs.
Bebeklerde aşı sistematik olarak yapılmaz ,çünkü hastalık zararsızdır.