• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
DR. ONUR FISTIKOĞLU

 KAN , İDRAR VE DİĞER TAHLİLLERİN ANLAMLARINI VE NE  İÇİN İSTENEBİLECEĞİNİ , SÜREKLİ GÜNCEL  TUTULAN TAHLİL ANALİZİ BÖLÜMÜNDEN OKUYABİLİRSİNİZ.

Üyelik Girişi
Hava Durumu
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar27.385227.4949
Euro28.907829.0236

ORUÇTA SUSUZLUK NASIL GİDERİLİR ?

ORUÇ VE SU



Oruçlu kalma zamanının 17-18 saat gibi uzun bir süre olması, havaların çok sıcak olması hem vücuttan sıvı kaybına, hem de enerji kaybına sebep olmaktadır.





Biz bu konumuzda sıvı kaybı ve su içmenin önemine değineceğiz.

Oruç tutarken metabolizmanın su ihtiyacı azalmaz, hatta sıcak havalardan dolayıda bir miktar da artar.


Vücudumuzun en temel gereksinimi olan suyun yeterli miktarda alınamamasından dolayı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Havaların sıcak olması ve uzun süre su içilmemesinden dolayı, vücuttan sıvı kaybı olur ve bu sıvının mutlaka karşılanması sıvı dengesinin korunması açısından çok önemlidir.

Normal şartlarda bir günde insan ter, idrar ve deri yoluyla 2 litre kadar su kaybeder, yaz aylarında bu kayıp daha da artar. Ramazanda iftar ve sonrasında daha çok sıvı almak gerekirken, tam tersine insanlar az su içmektedir.



Sıvı derken özellikle suyu kastediyoruz. !!!


Şunu unutmayalım ki, suyun yerini hiçbir sıvı tutmaz. Su ihtiyacını karşılamak için mutlaka su içmelisiniz.

Su tüketimini engellememesi ve sıvı kaybını artırmaması açısından çay ve kahve, gazlı içeceklerin tüketimi kesinlikle azaltılmalı, bunun yerine doğrudan su tercih edilmelidir.


Oruç döneminde tuzlu, şekerli ve yağlı yiyeceklerin tüketimini de sınırlandırmalıyız, çünkü bu gıdaların aşırı tüketimi de oruçla birlikte su dengesini bozar ve vücuttan su kaybına yol açar.

Oruç döneminde dikkat edilmezse oluşabilecek su kayıpları ve buna bağlı olarak vücudun sıvı-elektrolit dengesinin bozulması başta böbrekler olmak üzere, kalp ve dolaşım sistemini, beyin sağlığını bozabilir.




Maddeler halinde özetleyecek olursak;

1- İftarla sahur arası su ihtiyacımızı karşılamak için sık sık ve azar azar bol su içmeliyiz.

2-Tuzlu, yağlı, şekerli gıdalar su kaybına sebep olduğu için, bu gıdaları azaltmalıyız (örnek tuzlu besinler; salamura zeytin, turşu, tuz içeren hazır gıdalar, kızarmış besinler, şekerli hamurlu tatlılar).

3-Çay, kahve, kola ve diğer içecekler suyun yerini tutmaz, hatta bunlardan bazıları su kaybına neden olurlar.

4-Gün içinde mümkün olduğunca serin yerleri tercih etmeliyiz. Dışarıda yapmamız gereken işlerimizi ve sporu mümkünse güneşin ve sıcağın az olduğu sabah veya akşam saatlerine denk getirmeli, sıvı kaybını azaltmalıyız.

5-Oruç tutma süresinin ve susuz kalmanın en aza inmesi için mutlaka sahura kalkılmalı, alınan gıdaların yanında bolca su içilmelidir.

6-Sulu yapılan çorbalar, suyla yapılan ayran, evde yapılan meyve suları ve limonatalar, sulu yemekler sıvı tüketimini artırmak için yardımcı olan yöntemlerdir. Öncelikle tercihimiz her zaman su olmalıdır.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret188584